Cytrynówka
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
kod produktu |
Cytrynówka |
opakowanie | 10 lub 25kg |
producent | |
opis produktu
Babka piaskowa Cytrynówka to doskonała baza do wypieków aromatycznych babek i ciasta o smaku cytryny. Nadaje ciastu dużą objętość i puszystość. Swym delikatnym i aromatycznym smakiem wzbogaci asortyment każdej cukierni oraz piekarni.
Receptura:
Babka piaskowa Cytrynówka | 1000g |
Olej roślinny | 400g |
Jaja | 400g |
Woda | 100g |
Razem | 1900g |
Zaleca się stosowanie świeżych jaj lub pasteryzowanych.
Wszystkie składniki wymieszać ubijając w maszynie cukierniczej przez ok. 3 min. Na wysokich obrotach, następnie ciasto wyłożyć do foremek jednorazowych lub tradycyjnych posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką, włożyć do pieca nagrzanego do temp. ok. 180oC i po około 10-15 min naciąć ciasto wzdłuż środka formy. Temperatura wypieku około 180oC, czas 40-50 min.
Po wypieku ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.