Daktyle
![]() |
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
opis produktu
Daktyle są owocami jadalnymi , zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. W Polsce dostępne są głównie daktyle suszone. Używane są jako przekąska lub dodatek do słodyczy, budyniów,ciast. Zawierają ponad 50% cukrów, błonnik,witaminy:A, B1, C, B2, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk .Cukry występujące w daktylach to cukry proste (łatwostrawne), dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Przy tym wartość energetyczna daktyli niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka, chleba czy ryżu. Z tego względu polecane są przy dużym wysiłku fizycznym.Daktyle mają również własności lecznicze. Dzięki dużej zawartości dezoksyoksydantów wzmacniają odporność organizmu na choroby.