Figi to
owoce,które posiadają wyjątkowe
wartości odżywcze.Szczególne cenione są
suszone figi,które są skarbnicą
wzmacniającego kości wapnia. Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich
suszonych owoców. Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres
magnezu oraz fosforu i magnezu.
wieże są nadal rarytasem, kupuje się je u nas na
sztuki, ale cały rok mamy suszone, dostępny jest też dżem figowy. Zawierają najwięcej błonnika ze
wszystkich bakalii (13 g w 100 g)- są więc niezawodne na zaparcia, a także ułatwiają spalanie
tłuszczu. Jednak ze względu na kaloryczność nie powinny po nie sięgać za często osoby na diecie
odchudzającej. Figi pomagają na wrzody żołądka. Są też doskonałym źródłem wapnia, fosforu i żelaza.
Sok wyciśnięty z fig wzmacnia serce, a owoce ugotowane w mleku pomagają na ból gardła i kaszel.
Szczególnie polecane są dla dojrzałych kobiet hamują osteoporozę, pobudzają metabolizm estrogenów,
podnoszą poziom dobrego cholesterolu (290 kcal/100
g).
Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.