Matlitol
![]() |
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
kod produktu |
Matlitol |
opakowanie | 0,9kg |
producent ![]() | |
opis produktu
Maltitol to słodzik z grupy alkoholi
cukrowych, do której należą także sorbitol, ksylitom i ertrytol. Pomimo nazwy grupy, cukry do niej
należące nie zawierają ani procenta alkoholu. Alkohole cukrowe to substancje naturalnie występujące
w produktach roślinnych, ale dla potrzeb przemysłu spożywczego produkuje się je sztucznie. Maltitol
wytwarzany jest z maltozy naturalnie zawartej w ziarnach zbóż, przede wszystkim z kukurydzy.
Uzyskuje się go poprzez redukcję cukrów i nie zawiera on żadnych nienaturalnych dodatków.
Właściwości maltitolu są zbliżone do własności sacharozy, czyli zwyczajnego białego cukru
pozyskiwanego z buraków lub z trzciny cukrowej. Ma smak bardzo podobny do cukru i nie zmienia
właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.
Jest prawie
tak samo słodki jak cukier, więc stosuje się go w takich samych proporcjach. Ma za to o połowę mniej
kalorii, nie powoduje próchnicy i może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancję laktozy.
Maltitol mogą też stosować osoby odchudzające się (ze względu na jego niższą kaloryczność), osoby
chorujące na cukrzycę oraz osoby na diecie bezglutenowej.
- Naturalnie występuję w figach oraz zbożach,
- Słodkość maltitolu odpowiada prawie 80-90% słodkości cukru stołowego (sacharozy),
- Kaloryczność maltitolu to ok. 2,4kcal/g,
- IG maltitolu wynosi 35 (sacharoza IG=68),