Migdały,czyli nasiona migdałowca, to najszlachetniejsze z orzechów. Pochodzące
z rejonów Bliskiego Wschodu słodkie migdały wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami
odżywczymi. Posiadają najwięcej witaminy B2, witaminy E i błonnika spośród wszystkich orzechów. Nie
brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, kwasu
foliowego, wapnia, a także żelaza, cynku i miedzi.
Migdały, czyli
nasiona migdałowca, to najszlachetniejsze z orzechów, dlatego posiadają tytuł "króla orzechów".
Pochodzące z rejonów Bliskiego Wschodu słodkie migdały (A. communis var. sativa)
wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi -
mają najwięcej witaminy B2 (1.138 mg/100 g), witaminy E (25.63/100 g) i błonnika (12,5 g/100g)
spośród wszystkich orzechów. Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały
mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy, co zostało udowodnione naukowo. Są także polecane na
nudności i zgagę w ciąży. Poza tym sprawdzą się w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych
żyjących w ciągłym
stresie.
Migdały stanowią nieodłączny element ciast oraz deserów. W przemyśle cukierniczym
znajdują zastosowanie jako masa migdałowa. Przerabiane są również na masę marcepanową. Migdały w
płatkach są stosowane do dekorowania produktów cukierniczych.
do pobrania
NASI DOSTAWCY
O FIRMIE
Przedsiębiorstwo Plus (hurtownia dodatków cukierniczych i piekarniczych) powstało w 1988 r. Działalność rozpoczęło w Aleksandrowie Łódzkim, dystrybuując wielkotonażowe towary na terenie całej Polski. W 1995 r. firmę przeniesiono do Łodzi, gdzie, przy ulicy Tuwima, rezyduje do dziś w 100-letnich obiektach. Budynek hurtowni zbudowany został w 1919 roku przez Hugo Güttla i Józefa Wójtowicza, którzy na ulicy Przejazd (dziś Tuwima) założyli Fabrykę Mydła i Kosmetyków. Usytuowanie w sercu miasta jest ułatwieniem dla potencjalnych partnerów. Fabryczna przeszłość zabudowy podkreśla klimat lokalizacji i nawiązuje do przemysłowych tradycji ”Kominogrodu”.
Zmieniający się szybko rynek, spowodował reorganizację strategii handlowej firmy. Przedmiotem naszego zainteresowania stali się producenci lokalni (cukiernicy, piekarze, lodziarze i gastronomicy), których zaczęliśmy zaopatrywać w podstawowe produkty. Obecnie dystrybucją obejmujemy głównie Polskę Centralną, lecz za pośrednictwem spedycji dostarczamy zamówienia w każdy zakątek kraju. Skoncentrowanie uwagi na konkretnym obszarze pozwoliło podnieść jakość obsługi klienta i zindywidualizować kontakty biznesowe. Na przestrzeni lat podejmowaliśmy szereg inicjatyw mających na celu budowanie wzajemnych relacji z klientami i dostawcami.
Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.