Płatki ziemniaczane
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
kod produktu |
Płatki ziemniaczane |
opakowanie | 25 kg |
producent | |
opis produktu
Proces technologiczny produkcji płatków ziemniaczanych składa się z następujących etapów: mycie surowca, obieranie i krojenie, blanszowanie,schładzanie, parowanie ziemniaków, suszenie parowanej masy,rozdrabnianie i odsiewanie wyrobu, pakowanie.
Cechuje je rewelacyjny stopień rekonstrukcji. Strukturę ugotowanego ziemniaka odtwarza się przez dodatek wody w stosunku 1:5 (do 1kg płatków należy dodać 5kg wody). Stosowane do pieczywa podwyższają wydajność, utrzymują wilgotność i przedłużają świeżość pieczywa. 3% dodatek płatków ziemniaczanych w stosunku do mąki daje aż 7% wzrostu wydajności przy skróceniu o 1/4 czasu fermentacji.
Płatki ziemniaczane stanowią istotny składnik w produkcji chleba i wyrobów piekarniczych. Poprawiają teksturę i smak chleba oraz przedłużają jego świeżość bez konieczności stosowania zbyt wielu E-dodatków. Dodatek płatków ziemniaczanych sprawia, że chleb będzie bardziej puszysty, krojenie łatwiejsze, a produkcja wydajniejsza.