Chleb Śródziemnomorski
![]() |
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
kod produktu |
Chleb Śródziemnomorski |
opakowanie | 8 kg |
producent ![]() | |
opis produktu
Mieszanka piekarnicza w formie proszku wymagająca jedynie dodatku mąki, drożdży i wody. Bogaty skład mieszanki daje możliwość wyrobu wielu odmian pieczywa gatunkowego bez konieczności posiadania w magazynie wielu przypraw, ziół, dodatków i specjalistycznych surowców.
Dzięki aromatycznym składnikom takim jak bazylia, czosnek, ekstrakt drożdżowy, pieprz, prażona cebula, suszona papryka, pomidory oraz oregano – jest to mieszanka idealna do wypieku pieczywa charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, o apetycznym wyglądzie i pysznym, pikantnym smaku przypominającym pizzę.
Ciasto uzyskane z mieszanki jest doskonałą bazą do wyrobu produktów przekąskowych z dodatkiem serów, wędlin, salami, warzyw, sosów itp. Gotowe wypieki powinny być polecane do spożycia łącznie ze świeżymi warzywami, co jest dobrym argumentem prosprzedażowym dla konsumentów, którzy w świadomy sposób stosują zasady racjonalnego żywienia.
Mieszanka jest łatwa w użyciu oraz gwarantuje krótki czas i powtarzalność produkcji.
Śródziemnomorski mix | 8.000 kg |
Mąka żytnia T720 | 8.000 kg |
Zakwas żytni naturalny | 4.000 kg |
Drożdże prasowane | 0.400 kg |
Sól biała | 0.150 kg |
Woda | 12.000 kg |
Waga całkowita: | 32.550 kg |
Słonecznik nasiona łuskane | 4.000 kg |
Wiórki serowe | 4.000 kg |
Waga całkowita: | 8.000 kg |
- odważyć składniki na ciasto,
- miesienie (maszyna spiralna): 9 min na wolnych obrotach; 3 min na szybkich obrotach,
- temperatura ciasta: 26 - 28 °C,
- leżakowanie w dzieży: 45 min,
- podzielić ciasto na kęsy, naważka: 400 g,
- kęsy obtoczyć dokładnie w mieszance słonecznika i wiórków żółtego sera,
- przełożyć do foremek
- wstawić do garowni: temperatura około 32°C, wilgotność 70%, czas około 40 min,
- wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10s,
- temperatura startowa pieca 230 °C,
- temperatura wypieku 190 °C,
- piec przez 10minut przy zamkniętym lufcie
- następnie otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary
- piec przez kolejne 30min.