Chleb Śródziemnomorski

tel.: +48 42 674 52 24
tel.: +48 42 674 69 45
zamowienia@plus.biz.pl
kod produktu
Chleb Śródziemnomorski
opakowanie
8 kg
producent

opis produktu

Mieszanka piekarnicza w formie proszku wymagająca jedynie dodatku mąki, drożdży i wody. Bogaty skład mieszanki daje możliwość wyrobu wielu odmian pieczywa gatunkowego bez konieczności posiadania w magazynie wielu przypraw, ziół, dodatków i specjalistycznych surowców.

Dzięki aromatycznym składnikom takim jak bazylia, czosnek, ekstrakt drożdżowy, pieprz, prażona cebula, suszona papryka, pomidory oraz oregano – jest to mieszanka idealna do wypieku pieczywa charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, o apetycznym wyglądzie i pysznym, pikantnym smaku przypominającym pizzę.

Ciasto uzyskane z mieszanki jest doskonałą bazą do wyrobu produktów przekąskowych z dodatkiem serów, wędlin, salami, warzyw, sosów itp. Gotowe wypieki powinny być polecane do spożycia łącznie ze świeżymi warzywami, co jest dobrym argumentem prosprzedażowym dla konsumentów, którzy w świadomy sposób stosują zasady racjonalnego żywienia.

Mieszanka jest łatwa w użyciu oraz gwarantuje krótki czas i powtarzalność produkcji.



SKŁADNIKI:

Śródziemnomorski mix8.000 kg
Mąka żytnia T7208.000 kg
Zakwas żytni naturalny4.000 kg
Drożdże prasowane0.400 kg
Sól biała0.150 kg
Woda12.000 kg
Waga całkowita: 32.550 kg
Słonecznik nasiona łuskane4.000 kg
Wiórki serowe4.000 kg
Waga całkowita:8.000 kg



METODA:

  • odważyć składniki na ciasto,
  • miesienie (maszyna spiralna): 9 min na wolnych obrotach; 3 min na szybkich obrotach,
  • temperatura ciasta: 26 - 28 °C,
  • leżakowanie w dzieży: 45 min,
  • podzielić ciasto na kęsy, naważka: 400 g,
  • kęsy obtoczyć dokładnie w mieszance słonecznika i wiórków żółtego sera,
  • przełożyć do foremek
  • wstawić do garowni: temperatura około 32°C, wilgotność 70%, czas około 40 min,
  • wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10s,
  • temperatura startowa pieca 230 °C,
  • temperatura wypieku 190 °C,
  • piec przez 10minut przy zamkniętym lufcie
  • następnie otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary
  • piec przez kolejne 30min.
do pobrania

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji