» jesteś tutaj:» Oferta » Produkty Podstawowe » Mąki z Zespołu Młynów Jelonki » Maka żytnia razowa Typ 2000
Maka żytnia razowa Typ 2000
![]() |
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
opis produktu
Mąka razowa Typ 2000 jest pozyskiwana poprzez jednokrotne zmielenie ziarna. Z tego powodu mieści się w niej więcej otrąb, niż w przypadku jaśniejszych mąk. Dlatego też jest zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych. Jest to mąka ciemniejsza od mąki żytniej 720 o charakterystycznym, intensywnym zapachu.
Mąka żytnia razowa typu 2000 jest bogata w błonnik, który jest korzystny dla trawienia i utrzymania zdrowej wagi ciała. Zawiera również składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk.
Typ 2000 oznacza zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące.
Im w mące jest większy udział okrywy owocowo-nasiennej, tym ten procent
jest większy. Im wyższy wskaźnik, tym mąka jest bogatsza w składniki
mineralne, ale zarazem cięższa.
Wartości odżywcze mąki żytniej typ 2000 w 100g:
- Wartość energetyczna (kcal) 323
- Tłuszcz 2,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,0 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 0 mg
- Węglowodany 61 g
- Błonnik 6 g
- Białko 8 g
Zastosowanie:
Najczęściej jest stosowana do wypieku chleba żytniego razowego, zakwasu na chleb i żurek, kluseczek i makaronów oraz ciast, ciasteczek i muffinek typu fit.